In de documentaire “Into the Universe With Steven Hawking” waarschuwt de bekende fysicus dat contact maken met intelligent buitenaards leven weleens desastreuze gevolgen kan hebben voor de mensheid. Een beschaving die zo ver ontwikkeld is, dat ze de lichtjaren kan overbruggen om in ons zonnestelsel te komen buurten, zal ons niet anders bezien dan hoe wij naar apen of misschien zelfs naar insecten kijken.

Image by Stefan Keller
Maar waarom kijken we op deze manier naar buitenaards leven?
We hebben in de geschiedenis gezien dat wanneer een beschaving die technologisch verder ontwikkeld is een minder ontwikkelde beschaving tegenkomt, het vaak slecht afloopt voor die laatste groep. Ik heb het niet over films als Independence Day of War of the Worlds, maar over onszelf. Denk aan de ‘ontdekking' van Amerika en de kolonisatie van Afrika en Azië. Niet bepaald voorbeelden van vreedzaam contact.
De Aardse Bril
Met telescopen zoeken we naar exoplaneten, ver buiten ons zonnestelsel. Het wordt echt spannend als de condities op zo’n planeet vergelijkbaar zijn met die op Aarde. Zulke planeten zijn al gevonden, sterker nog. Er zijn exoplaneten die ogenschijnlijk meer geschikt zijn voor leven, dan onze Aarde.
Toch blijft de zoektocht naar een ‘tweede Aarde’ sterk beïnvloed door onze eigen kijk op wat leven nodig heeft. We zoeken naar planeten met water, een atmosfeer zoals de onze, een temperatuur die wij aangenaam vinden. Maar wie zegt dat buitenaards leven aan dezelfde voorwaarden moet voldoen?
De mensheid heeft zichzelf en de aarde verschrikkelijke dingen aangedaan. Genocide, slavernij, milieuvervuiling, dieren die door ons zijn uitgestorven, dit is onze realiteit hier op aarde en vanuit die realiteit kijken we naar buiten, naar het universum en eventueel ander intelligent leven dat zich wellicht (of waarschijnlijk) ergens bevindt.
Zoals de waard is, vertrouwt hij zijn gasten.
Omdat wij een stel agressieve zotten zijn, die controle willen over andere levensvormen, die onze kinderen naar oorlogsgebieden sturen om daar afgeslacht te worden, omdat wij ons graag verheven willen voelen boven anderen, denken we automatisch dat andere levensvormen met dezelfde motivatie door het leven gaan.
Maar laten we het eens op een andere manier bekijken.

Image by giselaatje
Wat hebben wij geleerd?
Wij aardbewoners hebben de neiging om te denken dat vroeger alles beter was, maar dat is natuurlijk niet zo. Hoewel we onze ogen niet mogen sluiten voor wat er allemaal niet goed gaat in de wereld, is het leven voor heel veel mensen veiliger, gezonder en dus beter geworden.
Mensenrechten worden beschermd door de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. We hebben dierenrechten, milieuorganisaties en initiatieven zoals de VN-klimaatakkoorden, de bescherming van bedreigde diersoorten en wereldwijde campagnes tegen kinderarbeid en moderne slavernij. Steeds vaker zien we dat bedrijven en overheden worden afgerekend op hun impact op mens en milieu.
Natuurlijk worden deze rechten vaak niet gerespecteerd en hebben we nog steeds oorlog, dierenmishandeling en mensenhandel, maar het feit dat we met z’n allen hebben afgesproken dat dergelijke rechten moeten worden vastgelegd en gewaarborgd, is onomstotelijk bewijs dat wij mensen een moreel kompas hebben. Dat we niet meer accepteren dat er zeehondjes worden doodgeknuppeld, iets wat vroeger niet eens ter discussie stond, geeft niet alleen aan dat we een moreel kompas hebben, maar dat dit zich heeft ontwikkeld en dit ook zal blijven doen.
Vroeger rookte je vader met jou, als baby, op schoot. Zoiets is nu ondenkbaar. We zijn niet alleen technologisch erg opgeschoten. We worden ons steeds meer bewust van wat goed is voor ons, elkaar en voor de wereld.

Image by John Hain
Oude Wijsheid
Picture this: een buitenaardse beschavingen in de Melkweg heeft de technologie om de lichtjaren naar Aarde te kunnen overbruggen. Dit zal een beschaving zijn die iets ouder is dan de onze, 500.000 jaar bijvoorbeeld.
Terwijl de Homo Sapiens nog niet bestond, was er op die andere planeet volop bedrijvigheid. Ze waren er bezig om de oude, vervuilende manier van energie opwekken te vervangen door duurzame methoden. Er werd een begin gemaakt met het verkennen van planeten in de buurt en men begon in te zien dat oorlog en conflict niet de oplossing waren voor hun groeiende problemen. Misschien beseften ze al vroeg dat samenwerking, niet vernietiging, de sleutel was tot vooruitgang. Terwijl wij nog met speren achter mammoeten aan renden, ontwikkelden zij een samenleving waarin harmonie belangrijker werd en waarin elke levensvorm bestaansrecht heeft.
Fast forward, ongeveer een half miljoen jaar. Wij hebben ons ontwikkeld tot wie we vandaag de dag zijn en op die andere planeet…?
Als zij toen waren doorgegaan met oorlog voeren, met steeds zwaardere wapens, dan hadden zij zichzelf waarschijnlijk vernietigd.
Het feit dat zij die 500.000 jaar hebben overleefd en dat zij zich zo hebben ontwikkeld, duidt op een zeer sterke morele ontwikkeling. Ze hebben een keuze gemaakt gebaseerd op liefde voor zichzelf als autonome soort, voor hun planeet en diens flora en fauna. Ze realiseren zich dat ieder wezen een plek heeft in het universum.
Waarom zou een dergelijk ontwikkeld soort de bewoners van een andere planeet willen vernietigen? Ze zullen het kunnen, maar waarom zouden ze het willen?

Photo by Leo_Visions
Wij zijn het gevaar
Zou je kickboks kampioen Rico Verhoeven als buurman willen hebben? Tuurlijk, het lijkt me een sympathieke kerel. Maar, zou je ruzie zoeken met hem? Tenzij je zelf een professionele zwaargewicht vechter bent, hoop ik dat je ‘nee’ zult zeggen. Van wie komt het gevaar om in elkaar gebeukt te worden? Van Rico of van hoe jij met hem omgaat?
Zou het niet zo kunnen zijn dat aliens zich niet laten zien, omdat zij weten dat de mens, met zijn beperkte ontwikkeling, hen met agressie zou benaderen? Zij weten dat wij geen schijn van kans maken tegen hun technologie. Dus, uit liefde en bescherming voor ons houden ze zichzelf afzijdig. Wachtend op het moment dat wij klaar zijn voor een ontmoeting en hen kunnen verwelkomen met nieuwsgierigheid naar wat we van elkaar kunnen leren.
We moeten nu beslissen
Zoals de aliens op die andere planeet zullen ook wij moeten kiezen.
Kiezen we ervoor om elkaar te bevechten en daarmee onszelf uiteindelijk te vernietigen of willen we blijven voortbestaan? Maken we de keuze om vanuit angst naar alles om ons heen te kijken? Angst voor de Russen, voor de grillen van Donald Trump, voor vluchtelingen, angst dat iemand iets van ons afneemt. Of kiezen we voor ontwikkeling, een hoger bewustzijn en een toekomst gebaseerd op liefde? Liefde voor ons als mensheid, voor onze prachtige planeet en al haar fascinerende bewoners.
Reactie plaatsen
Reacties